Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Efkar Basti

Efkar Basti gündemi ve önemli gelişmeler

Efkar Basti

Efkar Basti gündemi ve önemli gelişmeler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Haber

Dağların Hazinesi: Kilosu 50 TL’den Satılan Çiriş Otuna Yoğun İlgi

By Ayşe Yılmaz
30 Nisan 2026 1 Min Read
Dağların Hazinesi: Kilosu 50 TL’den Satılan Çiriş Otuna Yoğun İlgi için yorumlar kapalı

Muş’un dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen ve halk arasında “gulik” olarak adlandırılan çiriş otu, kış mevsiminin sona ermesiyle birlikte köylüler için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Bu şifalı bitki, doğal antibiyotik özelliği sayesinde özellikle İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Diyarbakır gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Kilosu 50 TL’den tüccarlara satılan çiriş otunun yoğun talep görmesi, köylülerin siparişlere yetişememesiyle sonuçlanıyor.

Zengin bitki örtüsü ve endemik tür çeşitliliği ile dikkat çeken Muş’ta, bahar aylarında kendiliğinden yetişen çiriş otu, yerel halk tarafından toplanarak pazara sunuluyor. Sağlık açısından birçok faydası olan bu ot, hem taze yemeklerde hem de çeşitli sağlık ürünlerinde kullanılmakta. Tır, kargo ve şehirlerarası otobüslerle Türkiye’nin farklı noktalarına ulaştırılan çiriş otu, özellikle kırsalda yaşayanlar için ek gelir kaynağı oluşturuyor.

Çiriş otu tüccarı Mehmet Şancı, bu otun köylülerden temin edildiğini ve Türkiye’nin pek çok iline gönderim yaptıklarını belirtiyor. Şancı, “Köylülerden alım yapıyoruz ve İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kayseri, Diyarbakır ve Van gibi birçok ile gönderiyoruz. İşimizi büyük bir kapsamda yürütüyoruz, tırlarla sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Köylüler de bizden memnun, bu iş onlara da önemli bir katkı sağlıyor” dedi.

Yoğun talep dolayısıyla köylüler, çiriş otunu toplamak için dağlara çıkarken, bu doğal ürünlerin pazara katılması hem bölge ekonomisine katkıda bulunuyor hem de yerel halkın yaşam standartlarını yükseltiyor. Çiriş otunun doğal ve şifalı yapısı, onu sofra kültürümüzde vazgeçilmez bir yere taşıyor.

Author

Ayşe Yılmaz

Follow Me
Other Articles
Previous

Mahmut Arıkan Cumhurbaşkanı Adayını Belirledi, Ancak İsim Vermedi: Silivri Nüfusunu Artırmayalım

Next

Piyasalardaki Gelişmeler: 30 Nisan 2026 Gün Ortası Analizi

SON YAZILAR

  • Klasik Pokémon Oyunları PC’de Hayat Buldu
  • Küresel piyasalar çip hisselerinden destek buluyor
  • Kamyonet kasasında yaşamını sürdürüyordu: Ölü bulundu
  • Üzerine konteyner devrilen işçi öldü
  • Drone ile Yemek Siparişi Dönemi Başlıyor
  • 500 yıl boyunca duvarın içinde gizli kalan hazine tesadüfen bulundu
  • Askeri kampta keşfedildi: Kazı derinleştikçe toprağın altından peş peşe sürprizler çıktı
  • Elon Musk’ın şirketi “çıplaklaştırma” yasağını mahkemeye taşıdı
  • Rusya, tahıl gemilerini mobil füze sistemiyle korumayı planlıyor
  • ABD ordusunda telefon alarmı: ‘Paylaşımlar İran’a hedef gösteriyor’

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (1.132)
  • Ekonomi (104)
  • Haber (419)
  • Sağlık (122)
  • Teknoloji (61)
Copyright 2026 — Efkar Basti. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme