Zehre rağmen hayatta kalıyorlar… Tahtakurularında tehlikeli mutasyon

Tahtakurularında Tehlikeli Mutasyon: Zehire Rağmen Hayatta Kalıyorlar

II. Dünya Savaşı sonrası kimyasal devrimle birlikte, özellikle DDT gibi güçlü böcek ilaçlarının bulunmasıyla tahtakuruları büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı. Ancak 2000’li yıllardan itibaren, bu kaşıntılı parazitler hayatımıza yeniden girmeye ve dünya genelinde seyahatlerimize eşlik etmeye başladı.

Virginia Tech’ten entomologlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, tahtakurularının bu dayanıklılığının sebebini ortaya koydu. Araştırma kapsamında ABD’nin 22 eyaleti ve Kanada’nın 4 bölgesinden toplanan 134 farklı tahtakurusu popülasyonu incelendi.

Tahtakurusu popülasyonları genetik olarak oldukça iç içe olduğundan, araştırmacılar her gruptan sadece bir bireyi genetik taramaya tabi tuttu. İki tahtakurusu örneğinde, sinir sistemi ile ilişkili kimyasal yollarda aminoasit değişimine yol açan bir nokta mutasyonu tespit edildi.

Araştırmacılar, bu mutasyonun A302S Rdl geni mutasyonu olduğunu ve Alman hamamböceklerinde de benzer direnç mekanizmalarına yol açtığını belirledi. Bu genetik değişim, 1940’larda DDT’ye alternatif olarak geliştirilen ve çevrede uzun süre kalıcı etkiler yaratan dieldrin isimli insektiside karşı direnç sağlıyordu.

Dieldrin, fipronil adlı günümüzde yaygın kullanılan bir böcek ilacıyla kimyasal benzerlik taşıyor. Fipronil, daha kısa ömürlü olması nedeniyle daha kabul edilebilir bir seçenek olarak görülse de, çevresel etkileri hâlâ ciddi boyutta. Tahtakurularının geliştirdiği Rdl mutasyonu, bu maddeye karşı da direnç kazanmalarını sağlıyor.

Araştırmacılar, bu mutasyonun ne zaman ortaya çıktığından emin değil. Ancak tahtakurularının 1990’larda yasaklanan dieldrin gibi kimyasallara uzun süre maruz kalmış olması, bu dayanıklılığın yeni olmayabileceğini düşündürüyor.

Related Posts

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.