Yerçekimsiz ortamda farelerin kemik yapısı incelendi: Sonuçlar korkutucu, peki astronotları neler bekliyor?

NASA bir deneyi kapsamında 37 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan farelerin kemiklerini incelendi.

Araştırma ekibi, kemik yoğunluğundaki kaybın, öncelikli olarak memelilerin Dünya’daki ağırlığını taşıyan iskelet bölgelerinde meydana geldiğini öne sürdü. PLOS One dergisinde yayımlanan çalışmada, ekip, “Çalışmamızın ana odağı, farelerde vücut ağırlığını taşıyan femur kemiğidir” ifadelerini kullandı. 

Bu kapsamda yerçekimsizliğe veya yüksek radyasyona maruz kalan farelerle bu koşullardan etkilenmeyen fareler arasındaki farkları ortaya koydu. 

Kalça ve diz eklemlerinin birleştiği noktalarda büyük delikler

Çalışmanın sonuçları endişe vericiydi; uzay ortamında bulunan farelerin uyluk kemiklerinin arka kısmında, özellikle kalça ve diz eklemlerinin birleşim noktalarında büyük delikler tespit edildi. Araştırmacılar, femur kemiğinde süngerimsi ve kortikal yapıda belirgin, bölgeye özgü bir kayıp tespit edildiğini ancak L2 omurlarında bu tür bir kaybın gözlenmediğini belirtti.

Araştırma sonuçlarına göre, fareler yerçekimsiz ortamda bulundukları süre boyunca uyluk kemiklerinde kemik dokusunun bir kısmını kaybetti; ancak omurlarındaki kemik dokusunda herhangi bir kayıp gözlenmedi. Femur, fare vücudunun ağırlık taşıyan ana iskelet parçası olarak dikkat çekerken, omurga öncelikli olarak kas aktiviteleriyle yüklenmekte ve kemik yoğunluğu kaybından etkilenmemektedir. Araştırmada, insan vücudunun bu koşullarda nasıl tepki verebileceği incelenmediği için sonuçların insanlar için farklı olabileceği belirtildi.

Araştırma ekibinin bulguları, iskeletin ağırlık taşıyan kısımlarındaki hasarın esas olarak yerçekimsizliğe bağlı olduğunu gösteriyor. Bu durum, memelilerin (insanlar gibi) uzayda kemik yoğunluğunu kaybetmesinin ana nedeninin ağırlıksızlık olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan, uzayda Dünya’ya kıyasla daha güçlü olan radyasyonun, iskeletin tüm kısımlarını etkilemesi bekleniyordu. Bu nedenle, araştırma ekibi başlangıçta “iskelet sisteminde sistemik değişiklikler” olabileceğini öngörmüştü.

Kemik kaybının nedeni mekanik boşaltım

Araştırma ekibi, kemik kaybının esas olarak memelilerin ağırlık taşıyan bölgelerindeki mekanik yük azalmasından kaynaklandığını vurguluyor. “Kemirgen modelindeki kemik kaybının, diğer sistemik faktörlerden ziyade, ağırlık taşıyan iskelet bölgelerinin mekanik olarak boşaltılmasıyla ilgili, bölgeye özgü bir olgu olduğunu ileri sürüyoruz” ifadelerine yer verilen çalışmada, “Genel veriler, uzay uçuşu sırasında kemik kaybının birincil nedeninin mekanik boşaltım olduğunu açıkça destekliyor” deniliyor.

Bu durum, uzay istasyonunun ağırlıksız ortamında farelerin uyluk kemiklerinin daha az veya hiç ağırlık taşımak zorunda kalmaması nedeniyle hızla yıprandığını gösteriyor. Normal yerçekimi koşullarında ağırlık taşıyan vücut kısımlarında daha fazla yük oluşmasının bu yıpranmayı önleyebileceği düşünülebilir. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar, kas kütlesi kaybını önlemek ve bu etkiyi telafi etmek için düzenli olarak antrenman yapmaktadır.

Related Posts

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.