Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi’nde “resmi kullanımda dil” oldu

Kosova’da Türkçe Resmi Kullanımda Dil Statüsü Kazandı

Lipyan Belediyesi’nde yapılan oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin resmi kullanımda dil statüsü kazanması oy birliğiyle kabul edildi. Bu kararın alınmasından memnuniyet duyan Kervan, Lipyan Belediyesi’ne bağlı Yanova köyünde çoğunlukla Türklerin yaşadığını belirtti.

Kervan, Türkçenin yüz yıllardır Kosova’da var olduğunu vurgulayarak, bir belediyede daha Türkçe’nin resmiyet kazanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil statüsünde yer alırken, Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsünde bulunmaktadır.

Kosova yasalarına göre, belediye sınırları içinde geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın resmi kullanımda dil statüsüne sahip olabiliyor. Ancak bu statü, dilin belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmamaktadır.

Kosova’da bu yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşarken, yaklaşık 50 bin kişi Türkçe de konuşabilmektedir.

Günün Öne Çıkan Haberleri

Related Posts

Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı

Gazeteci Timur Soykan, sosyal medya paylaşımları sebebiyle gözaltına alındı.

Peugeot, Citroen, Opel ve Fiat araçları geri çağrılıyor! Zincir kopuyor, araba aniden duruyor!

Otomotiv devi Stellantis, 2017-2023 yılları arasında üretilen bazı dizel motorlu araçlarını geri çağırma kararı aldı. Geri çağırmanın sebebi olarak, kam mili zincirinde meydana gelen aşınma gösterildi. Bu sorun, araçlarda ses yapmasına ve en kötü durumda zincirin kopmasına yol açabileceği için geri çağırma işlemi yapılacak. Söz konusu karar, Avrupa genelinde birçok aracı etkiliyor.

DEM’den ‘bu tarihi ana şahit olun’ daveti

PKK’nın silah bırakma süreciyle ilgili DEM Parti’den açıklama geldi. Açıklamada, “Önümüzdeki hafta Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında silahların bırakılması etkinliğine ve bu tarihi ana şahitlik etmek üzere gazetecileri, STK ve siyasi parti temsilcilerini davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

DEM Parti: PKK önümüzdeki hafta silah bırakmayla ilgili adım atacak

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, terör örgütünün önümüzdeki hafta içinde silah bırakmayla ilgili adım atacağını açıkladı.

Naci Görür uyardı: ‘Yediye kadar deprem üretebilir’

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzurum’da meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Özel İzmir’den Erdoğan’a seslendi: ‘Tunç Soyer kardeşimi satmam’

İzmir’de konuşan CHP lideri Özel, gözaltına alınan Eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’e sahip çıktı.