Okyanusun altında kalıcı insan yerleşimleri kuran girişim: DEEP

Güncel Teknoloji Haberleri

Bir İngiltere merkezli girişim olan DEEP, insanlığın geleceği için iddialı planlar yapıyor. Şirket, okyanus tabanında kalıcı insan yerleşimleri oluşturmak adına yoğun çalışmalar yürütüyor ve 2027 yılına kadar hedeflerine ulaşmayı planlıyor.

DEEP’in CEO’su Sean Wolpert, SpaceX’in uzaya yapmış olduğu yenilikçi araştırmaların benzer bir etkiyi okyanus keşfine de getirmeyi umut ediyor.

DEEP’İN SU ALTI YAŞAM PROJELERİ

DEEP, metal tellerden yapılmış, okyanus basıncına dayanıklı yaşam alanları oluşturmak için tel-yay eklemeli üretim teknolojisini kullanmayı planlıyor.

Şirketin ilk su altı yaşam alanı “Vanguard”ın bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Vanguard, kısa süreli görevler için özel olarak tasarlanmış kompakt ve mobil bir yerleşim yeri olacak.

Bununla birlikte DEEP, uzun süreli görevler için “Sentinel” adını verdikleri daha büyük yapılar da geliştirmeyi planlıyor. Bu yapılar, insan yaşamını derinliklerde sürdürebilmek adına gerekli donanımlara sahip olacak.

İlk Vanguard yaşam alanı, 27,87 metrekare büyüklüğünde olacak ve güneş ışığı bölgesinde, yaklaşık 100 metre derinlikte üç profesyonel dalgıcı ağırlayabilecek.

Sentinel’ler ise altı kişilik kapasiteye sahip olacak ve 28 güne kadar süren uzun görevler için gerekli mutfak, bilimsel laboratuvar ve sifonlu tuvalet gibi imkanlara sahip olacak.

Bu yaşam alanları, okyanus basıncıyla başa çıkarken aynı zamanda sakinlerinin konforunu sağlamak üzere tasarlanıyor.

SU ALTI YAŞAMIN ZORLUKLARI

Fakat su altında yaşamak beraberinde ciddi zorluklar ve sağlık riskleri getiriyor. Yüksek basınç ve hava yoğunluğu, uzun süreli su altı yaşamının insan vücudu üzerindeki etkilerine dair endişelere yol açıyor.

Ayrıca, insan yerleşimlerinin deniz yaşamı üzerindeki ekolojik etkileri de göz önünde bulundurulmalı. DEEP, güneş ışığı bölgesindeki deniz yaşamının büyük bir kısmını incelemek istese de, bu durum mevcut yaşam alanlarına zarar verebilir.

Şirket, 2035 yılına kadar dünya genelinde 10 adet çok amaçlı su altı yerleşiminin inşasını tamamlamayı hedeflerken, 2050 yılına gelindiğinde ise insanlığın ilk su altı doğumunu gerçekleştirmeyi planlıyor.

Related Posts

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.

Nvidia, %92 pazar payı ile GPU pazarında rekor kırdı

Sert eleştirilere rağmen milyonlarca RTX 50 serisi grafik kartı satılırken, rakip satışları ise milyon barajına takıldı.

Apple 2025 yılında hangi ürünleri çıkartmayı planlıyor?

Apple bu yıl bitmeden yeni ürünlerini piyasaya sürecek. Peki Apple, hangi ürünleri tanıtmayı planlıyor?

İnsansı robot Atlas’a insanüstü görüş kabiliyeti eklendi

İnsansı özelliklerin kazandırılmasıyla dikkat çeken Atlas’a bu sefer insanüstü görüş ve mükemmele yakın nesne takibi eklendi. Yeni algılama sistemi sayesinde Atlas karmaşık görevleri de kolayca halledebilecek.

‘Yarının Teknoloji Liderleri’ yarışmasında kazananlar belli oldu

Turkcell’in, gençleri teknolojiye yönlendirmek ve potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlediği “Yarının Teknoloji Liderleri” yarışmasında, kazanan projeler belli oldu.

Borsa İstanbul’da teknoloji zirvesi: DevSecOps başladı

Dünyanın farklı yerlerinden teknoloji uzmanlarını “AI for DevSecOps” temasıyla buluşturan ve Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen DevSecOps Days İstanbul etkinliğinin açılışında gong çalındı. Etkinlikte gongu, Bilişim Teknolojileri (BT) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Serttaş, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Tutam, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Taşkın Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi Güvenliği Daire Başkanı Burcu Doğan Kasacı ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Hasan Yaşar birlikte çaldı.