Müsilaj, balıkçılığı bitirme noktasına geldi

Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde 2020 yılında görülen müsilaj, bu yıl da görülmeye başlandı.

Müsilaj boğazın bazı noktalarında az miktarda görülürken, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla etkisini artırdı. Balıkçıların seyir yapmakta zorlandığını söyleyen Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, Marmara Denizi’nde balık avcılığının müsilaj nedeniyle yapılamadığını belirtti.

“ÇOK BÜYÜK BİR AV BASKISI OLDU”

Müsilajın ciddi oranda artmaya devam ettiğini söyleyen Karabiber, “Çanakkale Boğazı’nda müsilaj şu anda yoğun bir şekilde görünüyor. Marmara Denizi’nden akıntılarla, fırtınayla Kuzey Ege’ye akan müsilaj Gökçeada, Saros Körfezi’ne doğru yöneldi, oraları da kapattı. Şu anda yalnızca Bozcaada, Küçükkuyu bölgelerinde müsilaj yok. Bu durum nedeniyle bütün balıkçı tekneleri aynı noktaya yöneliyor. Balıkların üzerine çok büyük bir av baskısı oldu. Bir haftadan beri sert bir fırtına etkili oluyor. Bu fırtınaların biraz da olsa müsilajı bastıracağını umuyoruz.” dedi.

“KİRLİLİK ÖNLENMEZSE MARMARA DENİZİ ÖLECEK”

Balıkçıların yaşadığı zorluklar hakkında konuşan Karabiber, “Tekirdağ Hoşköy’den bir balıkçı arkadaşımız bir video attı. Müsilaj deniz dibinde çamur şeklinde. Balıkçı arkadaşımız ağını kaldıramamış. O bölgeye gırgır teknesiyle bir ağ atmam demek, ağımı tamamen denizde bırakmam demek. Müsilaj hızla artıyor. Marmara Denizi’nde müsilajla ilgili acil eylem planı oluşturulmuştu. O plana uyulmazsa, kirlilik önlenmezse Marmara Denizi ölecek.” diye konuştu.

Balıkçıların şu anda denize açılmakta zorlandığını dile getiren Karabiber, “Motorlarımız su soğutmalıdır. Müsilaj bu makinelerinin soğutma sisteminin filtrelerini tıkama noktasına geldi. Avcılığı bırakın artık seyir yapmayı bile güçleştiriyor.” açıklamalarında bulundu.

“ÇOK BÜYÜK RİSK YARATIYOR”

Karabiber, “Marmara Denizi’nde şu anda çalışan hiç balıkçı yok. Hepsi Karadeniz veya Ege’ye geldi. Marmara’dan çıkan müsilaj, Ege’de de bir bölgeyi kapattı. Herkes bir noktaya yığıldı. Bu da iyi bir sonuç doğurmuyor. Cihazlarımız, sonarlarımız müsilajın yoğun olduğu bölgeyi gösteriyor. Çanakkale Boğazı’nda birkaç noktada balık bulduk ama müsilaj yoğunluğu nedeniyle ağ atamadık. Ağ patlıyor, kayboluyor. Normalde bir saatte toplanan ağı toplaması 6-7 saati buluyor. Bu zaman zarfında akıntıyla tekne karaya vurabiliyor, gemi hattına çıkabiliyor. Çok büyük risk yaratıyor. Şu an avcılığımız tamamen kapandı.” diye konuştu.

Related Posts

Son dakika… İran Meclisi’nden Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı

İran Meclisi, Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı. Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nin meclis kararını onaylaması halinde, Hürmüz Boğazı kapanacak. Uzmanlara göre, dünya petrol ticaretinin can damarlarından biri olarak tanımlanan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açabilir.

Hasadı başladı, tarlalar dolup taştı: Çiftçi bu yılki rekolteden memnun

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Iğdır’da hasadına başlanan kayısı, Avrupa, Rusya, Gürcistan ile Azerbaycan’a ihraç ediliyor. Bu yıl artan rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü.

Trump: İran Cumhurbaşkanı ile görüşmek için Türkiye’ye gelebilirim

ABD ve İran medyasında, Başkan Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile doğrudan görüşmek için Türkiye’ye gelebileceğini söylediği iddia edildi. Ayrıca Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta düzenlenen G7 Zirvesi sırasında Trump’ı arayarak ertesi gün İstanbul’da taraflar arasında bir toplantı düzenlenmesini teklif ettiği kaydedildi.

Malatya’da otomobil bariyerlere çarptı: Ölü ve yaralılar var

Malatya’da otomobilin bariyerlere çarpması sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı.

Suriye’de Beşar Esad’ın kuzeni tutuklandı!

Suriye eski Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Vesim Esad, yönetimi ele geçiren Suriye’nin geçici yönetiminin İçişleri Bakanlığı tarafından tutuklandı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Vesim’in, Genel İstihbarat …

İran’dan geri adım: ‘Uranyum zenginleştirmeye gelecek limitleri görüşmeye hazırız’

İran, uranyum zenginleştirmeye sınırlama getirilmesini tartışmaya açık olduğunu duyurdu. Tahran, İsrail saldırıları devam ederken ABD ile görüşmeyi reddediyor ve E3 ülkelerinin önerilerini bekliyor.