Kıbrıs gazisi olduğunu harekattan 50 yıl sonra öğrendi

Kıbrıs Barış Harekatı Gazisi Komutan Süleyman Kirit, Gazilik Ünvanını 50 Yıl Sonra Aldı

Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan askerlere komando eğitimi veren Süleyman Kirit, 80 yaşında gazilik ünvanını almaya hak kazandı.

Mersin’in Mezitli ilçesinde yaşamını sürdüren Kirit, gençlik hayalinin peşinden giderek askerlik mesleğine 1960 yılında Mersin Astsubay Hazırlama Ortaokulu’nda adım attı. İstanbul Tuzla Piyade Okulu’nda aldığı eğitimin ardından 1966 yılında mezun olan Kirit, Konya İstihbarat Grup Komutanlığı’na göreve başladı.

Ankara’da da Özel Birlik Komutanlığı’nda 7 yıl görev yapan Kirit, 1972 ve 1974 yıllarında belirli dönemlerde Kıbrıs’a giderek askerlere komando eğitimi verdi.

Türkiye’ye dönüşünden sonra Bolu Komando Tugayı’nda görevine devam eden Kirit, bir paraşüt atlayışı sırasında sakatlandı. Kısa bir süre sonra tedavisinin ardından Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’nda emekli oldu.

Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki hizmetlerine rağmen gazilik ünvanı alamayan Kirit, bir arkadaşının yönlendirmesiyle bu hakkını öğrendi. Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan detaylı incelemenin ardından Kirit, gazilik ünvanına ve madalyasına kavuştu.

Kıbrıs’ta verdiği eğitimler hakkında konuşan Kirit, “İlk gidişimi 1972 yılında gerçekleştirdim. Orada komando kursu açtım ve 600 asker yetiştirdim. Yetiştirdiğim askerlerin tamamı savaşa katıldı. Şimdi bile tekrar gitmeye hazırım” dedi.

Kıbrıs’ta görev yaptığı dönemde askerleri en iyi şekilde eğitmeye çalıştığını belirten Kirit, “Gazilik madalyasını tesadüfi olarak öğrendim. Arkadaşlarımın bana bilgi vermesi üzerine başvurumu yaptım ve emekli olmama rağmen gazi olacağımı hiç düşünmemiştim” dedi.

Artık 80 yaşında olan Süleyman Kirit, Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki emeklerinin karşılığını gazilik ünvanıyla almış olmanın gururunu yaşıyor.

Related Posts

Son dakika… İran Meclisi’nden Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı

İran Meclisi, Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararını onayladı. Milli Güvenlik Yüksek Konseyi’nin meclis kararını onaylaması halinde, Hürmüz Boğazı kapanacak. Uzmanlara göre, dünya petrol ticaretinin can damarlarından biri olarak tanımlanan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, küresel petrol fiyatlarında ciddi artışa yol açabilir.

Hasadı başladı, tarlalar dolup taştı: Çiftçi bu yılki rekolteden memnun

Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Iğdır’da hasadına başlanan kayısı, Avrupa, Rusya, Gürcistan ile Azerbaycan’a ihraç ediliyor. Bu yıl artan rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü.

Trump: İran Cumhurbaşkanı ile görüşmek için Türkiye’ye gelebilirim

ABD ve İran medyasında, Başkan Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile doğrudan görüşmek için Türkiye’ye gelebileceğini söylediği iddia edildi. Ayrıca Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta düzenlenen G7 Zirvesi sırasında Trump’ı arayarak ertesi gün İstanbul’da taraflar arasında bir toplantı düzenlenmesini teklif ettiği kaydedildi.

Malatya’da otomobil bariyerlere çarptı: Ölü ve yaralılar var

Malatya’da otomobilin bariyerlere çarpması sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı.

Suriye’de Beşar Esad’ın kuzeni tutuklandı!

Suriye eski Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Vesim Esad, yönetimi ele geçiren Suriye’nin geçici yönetiminin İçişleri Bakanlığı tarafından tutuklandı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Vesim’in, Genel İstihbarat …

İran’dan geri adım: ‘Uranyum zenginleştirmeye gelecek limitleri görüşmeye hazırız’

İran, uranyum zenginleştirmeye sınırlama getirilmesini tartışmaya açık olduğunu duyurdu. Tahran, İsrail saldırıları devam ederken ABD ile görüşmeyi reddediyor ve E3 ülkelerinin önerilerini bekliyor.