İspanya’daki emlak vergisi zammı Türkiye’yi de etkileyebilir

İspanya Hükümeti, Konut Vergisi Kararıyla Gündemde

İspanya’da hükümetin konut krizi nedeniyle aldığı vergi kararı, ülke genelinde tartışmalara yol açtı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avrupa Birliği dışında yaşayanların artık İspanya’dan aldıkları evler için mülkün değerinin yüzde 100’üne varan oranlarda vergi ödemek zorunda kalacaklarını açıkladı. Benzer uygulamaların Kanada ve Danimarka’da da olduğunu ifade eden Sanchez, amacın “daha fazla konut, daha iyi regülasyon ve daha büyük yardım” olduğunu belirtti. Başbakan, 2023’te AB dışında yaşayan kişilerin İspanya’dan 27 bin ev satın aldığını ve bunları oturmak için değil, “para kazanmak” için aldıklarını söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, İskan Bakanlığı tarafından duyurulan yeni vergi tarifesi, “Emlak Transferi Vergisi” (ITP) adıyla büyük kentler ve sahil bölgelerindeki yaklaşık 26 bin ikinci el mülkü etkileyecek.

Şu anda İspanya’da, ev alınan bölgeye göre değişmekle birlikte ITP kapsamında yüzde 6 ila yüzde 13 arasında vergi ödeniyor.

Özellikle Barcelona ve Madrid gibi büyük kentlerde kira fiyatlarının artmasıyla beraber ev fiyatları da yükseliyor. Bu sorunda, artan turizm ve evlerin kısa süreli kiraya verilme eğiliminin de etkili olduğu düşünülüyor.

Muhalefetin Tepkisi

Başbakan Sanchez’in kararına tepki gösteren muhalefetteki Halk Partisi (PP), yönettikleri bölgelerde bu vergiyi uygulamayacaklarını açıkladı. Halk Partisi’nin iletişim direktörü Luis de la Matta, “Sorun insanların İspanya’da yaşamak istemesi değil, sorun konut yetersizliği” diyerek, “Yabancı düşmanı bir önleme olanak tanımayacağız” ifadesini kullandı.

Sanchez’in açıkladığı vergi artışı parlamentonun onayına sunulacak. Uygulama ise İspanya’daki bölgesel hükümetler tarafından gerçekleştirilecek. İngiliz ya da Latin Amerikalı alıcıların ikinci evlerinin yoğun olduğu Endülüs, Valencia, Kanarya Adaları ve Balear Adaları gibi bölgelerde, yerel yönetimlerin Halk Partisi’nde olduğu belirtiliyor.

İskan Bakanı Isabel Rodriguez, vergi artışını uygulamayacaklarını açıklayan muhalefete tepki göstererek, “İşleri baltalamak isteyen birileri olursa, halka bunun hesabını vermek zorunda kalacaklardır” dedi.

Katalonya Kiracılar Birliği ise yabancı konut alıcılarının büyük bir kısmının AB içinden olduğunu belirterek, planlanan önlemi ‘alakasız’ olarak nitelendirdi.

Uzmanlara Göre

Uzmanlar, İspanya’daki yüksek vergilerin uluslararası konut piyasasına etkilerinin olacağını belirtiyor. Planlanan vergilerin özellikle İngiltere’deki potansiyel alıcıları farklı ülkelere yönlendireceği öngörülüyor.

İngiltere’deki emlakçılar derneği Propertymark’ın başkanı Toby Leek, aşırı vergi artışının birçok İngiliz’in Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelere yönelmesine neden olabileceğini söyledi.

Londra merkezli hukuk şirketi Spencer West LLP’den Stephen Abletshauser ise “AB dışında yaşayan ve emekliliğini sıcak bir ülkede geçirmek isteyen zenginler” için rekabetin arttığını ve bu nedenle İspanya’daki kararın Türkiye, İtalya, Malta, Kıbrıs ve hatta Fransa gibi ülkelerde memnuniyetle karşılanabileceğini belirtti.

(ALINTI)

Related Posts

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Bakan Memişoğlu duyurdu: 18 bin alım yapacağız!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM’de AKP grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Memişoğlu, 37 bin sağlık personeli atamasının ikinci etabına ilişkin, “Eylül ayında ilerleyeceğiz. 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım …

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Araç almak isteyenler dikkat! Taşıt kredilerine sert fren! Gözler faiz oranlarına çevrildi

Merkez Bankası’nın 20 Mart’tan sonra faiz artırımlarına başlaması krediye erişimi önemli ölçüde azalttı. Bunun en fazla yansıması ise taşıt kredilerine oldu. Nisan ayından bu yana taşıt kredi hacmindeki daralma dikkat çekti. Peki taşıt kredi faizleri düşecek mi? İşte detaylar…

Emlakçılar bile ev sahiplerinden dert yandı! Bu kadar da olmaz!

Türkiye ekonomik krizi en derinden yaşarken uzun zamandır barınma krizi de beraberinde işliyor. Hayat pahalılığı, düşük ücretlere bir de yüksek kiralar eklenince adeta en temel hak olan barınma erişimi en güç haklardan oldu. Yüksek enflasyon …