İran’da ahlak polisi tarafından gözaltında gördüğü azap sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin vefatının akabinde ülke genelinde süren protestolar devam ediyor. Hengaw İnsan Hakları Örgütü, protestolar sırasında 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi. İran’ın Sakkız kentinde düzenlenen hareketlerde 2 kişinin polis saldırısı sonucu öldürüldüğü aktarılırken, Divandere kasabasında ise iki protestocunun güvenlik güçlerinin ‘doğrudan ateşi’ sonucu öldürüldüğü belirtildi. Ayrıyeten Dehgulan’da ise bir kişinin yeniden polis müdahalesi sonucu vefat ettiği kaydedildi. Hengaw, pazartesi günü 75 kişinin yaralandığını duyurdu.
ÜLKE GENELİNDE İNTERNET KESİNTİSİ
Sosyal medyada paylaşılan imajlarda, İran polisinin protestoculara tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz sıktığı kaydedildi. İnternet engelleme gözlemevi NetBlocks da dün Tahran’da ‘önemli bir internet kesintisi’ olduğunu bildirdi ve kesintiyi protestolarla ilişkilendirdi.
‘İRANLI YETKİLİLER OTOPSİ RAPORUNU VERMİYOR’
İranlı sıhhat yetkilileri Amini’nin epilepsi hastalığı sonucunda öldüğünü sav ederken, Rudaw’a konuşan baba Amjad Amini, kızının baş travması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. “Nasıl dövüldüğü muhakkak değil. Ambulanstaki bayanlar başına vurulduğunu söyledi” diyen Amjad Amini, İranlı yetkililerinin kızının vefatına ait otopsi raporunu vermeyi reddettiğini belirtti.
BİRÇOK KENTTE GENEL GREV KARARI
Öte yandan Sakkız, Senendec, Bukan, Uşnu, Merivan, Diwandre ve Mahabad kentlerinde Mahsa Amini’nin vefatının akabinde çeşitli iş kollarında grev başlatıldı. Hengaw İnsan Hakları Örgütü Lideri Yerlen Yarahmedi, “Vatandaşlar İranlı yetkililere karşı dükkan ve marketlerin kepenkleri indirildi ve genel greve gidildi” dedi.