Hastalıklar artıyor: “Türkiye’de 100 bin aile aşı karşıtı”

Bebek Ölümlerinde Yüzde 40’a Varan Azalma!

Son yıllarda gelişen aşı teknolojileri, bebek ölümlerini önemli ölçüde azalttı. 1974 yılından bu yana 154 milyon insanın hayatını kurtaran aşılar, artık dakikada altı kişinin yaşamını kurtarıyor.

Sıtma, HPV, kolera, dang humması ve menenjit gibi ölümcül hastalıklar için geliştirilen yeni aşılar, insan hayatını her yaşta koruyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2025 aşı haftasını “Herkes için aşı mümkün” temasıyla kutluyor. Ancak, pandeminin ardından dünya genelinde aşı karşıtlığının artması endişe verici bir durum haline geldi.

Özellikle kızamık gibi çocukluk hastalıklarının yeniden artış göstermesi, aşı karşıtlığının etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Avrupa ve Orta Asya’da kaydedilen kızamık vakalarının son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ortak raporlarla doğrulandı.

Türk Tabipleri Birliği’nin Sağlık Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre, Türkiye’de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2011 yılında sadece 183 iken günümüzde 100 bini aşmış durumda.

Aşı karşıtı eğilimlerle mücadele etmek adına, ailelere aşısızlığın potansiyel riskleri detaylı bir şekilde anlatılarak bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Eğer aşı yaptırmama konusunda ısrar devam ederse, yasal süreç başlatılıyor.

İl Sağlık Müdürlükleri, konuyu yasal çerçevede ele alarak mahkemelere taşıyor. Mahkeme kararlarıyla çocuklar için sağlık tedbirleri alınabiliyor. Doktorlar, aşı karşıtlığının toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Related Posts

AKP’li Efkan Ala anket paylaştı: ‘Vatandaş şunu söylüyor…’

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, ‘Terörsüz Türkiye’ diye isimlendirilen sürece ilişkin açıklamalarda bulundu, anket gerçekleştirdiklerini aktardı. Ala, toplumun yüzde 75,9’unun süreci desteklediğini iddia etti.

Şile Belediyesi’ne soruşturma: Başkan Kabadayı’nın aralarında olduğu 6 şüpheli adliyede

Şile Belediyesine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın da aralarında bulunduğu 6 şüpheli adliyeye sevk edildi.

TRT yönetim kurulu değişti

TRT Genel Müdürlüğü’ne yeniden Mehmet Zahid Sobacı, atandı. TRT Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ise Prof. Dr. Ferudun Yılmaz getirildi.

Suriye’ye doğal gaz Türkiye üzerinden gidecek! Azerbaycan da petrol arayacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’ye resmi ziyarette bulunan Suriye’nin geçici yönetiminin Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve enerji iş birliği ana gündem maddelerini oluşturdu …

PKK’nın silah bırakması sonrası Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik telefon görüşmesi

PKK’nın silah bırakması sonrası Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik telefon görüşmesi

Son Dakika… Neçirvan Barzani DEM Parti ile görüşecek

Son Dakika Haberi… IKBY Başkanı Neçirvan Barzani DEM Parti heyeti ile bir görüşme gerçekleştirecek.