Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Sovyet Uydusu Kosmos-482, Dünya’ya Düşecek

Bilim insanları, 1972’den beri Dünya yörüngesinde sıkışmış olan Venüs iniş aracı Kosmos-482’nin 8-13 Mayıs tarihlerinde kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapacağını öngörüyordu.

Ancak Avrupa Uzay Ajansı’nın yaptığı son tahmine göre, Pazar günü İngiltere saatiyle 08:12’de yeniden giriş yapacak. Kesin iniş noktası belirsiz olsa da, potansiyel çarpma alanı 52° kuzey ve 52° güney enlemleri arasında yer alacak ve İngiltere’nin güneyinden Galler’in bir kısmına kadar uzanan geniş bir bölgeyi etkileyecek.

OKYANUSA DÜŞECEK

Sonda, Venüs’ün yoğun atmosferine dayanacak sağlam bir yapıya sahiptir, bu da bazı parçaların, özellikle de titanyum iniş kapsülünün yüzeye sağlam bir şekilde ulaşabileceği anlamına gelmektedir.

Uzay ajansları inişi izlerken, tahminlere göre büyük ihtimalle okyanusa düşecek.

ESA’dan yapılan açıklamaya göre:

“53 yıl önce fırlatılan Sovyet Venera iniş kapsülü Kosmos-482, kontrolsüz bir şekilde yeniden giriş yapacak. İniş yerinin ekvatorun 52 derece kuzeyi ile güneyi arasında bir yer olması bekleniyor. Yeniden giriş yaklaştıkça, tahminler daha kesin hale gelecektir”

HİÇ BOZULMAYABİLİR

Kosmos-482 İniş Aracı, Venüs’e tekrar giriş için tasarlanmış titanyum bir kabuğa sahiptir, aşırı ivmeler, sıcaklık ve basınca dayanabilir.

500 kilogram ağırlığında ve 1 metre çapında olan araç, neredeyse hiç hasar almadan yere ulaşabilir.

YERLEŞİM ALANLARINA DÜŞEN ÖRNEKLER DE VAR

Dünya yörüngesinde dolaşan uzay çöplerinin insan yerleşimlerine düşmesi nadir olmasına rağmen, son zamanlarda bu tür olaylara birkaç örnek mevcut. Geçen yıl Kenya’da bir köye roket parçaları düşmüş ancak kayda değer bir hasar olmamıştı. Ayrıca Polonya’da SpaceX’e ait bir roketin parçaları farklı bölgelere düşmüştü. Benzer şekilde, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan fırlatılan bir parça Florida’da bir evin çatısına düşmüştü.

Related Posts

Microsoft’tan uyarı: 1 Ağustos’ta bütün şifreler silinecek

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, dijital güvenlikte yeni bir döneme giriyor. Şirket, yıllardır şifre yöneticisi olarak kullanılan Authenticator uygulamasında artık şifre desteğini tamamen sonlandırma kararı aldı. Haziran ayında şifre ekleme …

YouTube’da video izlerken virüs tuzağına düştüler: Yeni tehlikeye sakın tıklamayın

Yıllardır kullanıcıları kandırmaya çalışan sahte virüs reklamları, şimdi Google’ın dev video platformuna taşındı. iOS arayüzünü taklit eden bu sahte uyarılar, panik yaratıp zararlı yazılımlar yükletmeyi amaçlıyor. Üstelik arkasındaki uygulama, App Store’da üst sıralarda yer alıyor ve hedefte özellikle ileri yaştaki kullanıcılar var.

Yapay zekanın cevapları hasta etmeye başladı: Uzmanlar detayları inceliyor

“Sana nasıl yardımcı olabilirim?” diye başlayan cümleler, artık tehlikeli bir sona da götürebiliyor. Stanford Üniversitesi’nin yeni araştırması, yapay zekâ sohbet botlarının ruh sağlığı konularında sadece yetersiz değil, zaman zaman zararlı olabildiğini gözler önüne serdi.

Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

İklim değişikliğinin etkileri, dünya genelinde yüzlerce yanardağın uyanmasına yol açabilir ve bu durum küresel ısınmanın etkilerini daha da kötüleştirebilir.Bilim insanlarının son yaptığı modellemelere göre, Patagonya buzullarının altında bulunan magma hareketlenebilir ve buzulların geri çekilmesi, bölgedeki volkanların aktif hale gelmesine neden olabilir.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Spotify’daki gizemli grup yapay zekâ mı?

The Velvet Sundown adlı bir müzik grubu, sadece birkaç haftada Spotify’da yüz binlerce kez dinlenerek 850 binin üzerinde aylık dinleyiciye ulaştı. Ancak grup hakkında neredeyse hiçbir bilgi yok. Üyeleri bilinmiyor, canlı performansları yok ve sosyal medya hesapları da bulunmuyor. Bu durum, grubun ve müziğinin yapay zekâ (YZ) tarafından üretilmiş olabileceği yönündeki tartışmaları alevlendirdi.