Dizgicilik Mesleği Sabır İstemiyor, Gençler İlgi Göstermiyor

Sabır Gerektiren Dizgicilik Mesleği Kıymetini Yitiriyor

Sivas’ta 35 yıldır dizgicilik yapan Abdulkadir Kocatürk, teknolojinin ilerlemesiyle dizgi işinin kolaylaştığını ancak sabır gerektirdiği için mesleğe olan ilginin azaldığını belirtti.

Kitap, dergi veya broşür gibi yayınların sayfa düzenini hazırlama işi olan dizgicilik, teknolojiye yenik düştü. Eskiden aylar süren harf dizilme işlemi artık birkaç günde bitirilebiliyor. 1980’lerde sınırlı karakter seçenekleri bulunurken şimdi yüzlerce font arasından seçim yapılabiliyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlük matbaasında çalışan 57 yaşındaki Abdulkadir Kocatürk, mesleğini 35 yıldır sürdürüyor. Bilgisayar destekli dizgiye geçiş hakkında konuşan Kocatürk, gençlerin sabırsızlığının mesleğin geleceğini tehdit ettiğini dile getirdi. Dizgi ustası, artık dizgi öğrenmek isteyen çırak bulamadıklarını ve mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

“Gençlerin Dizgiye Olan İlgisi Azalıyor”

Abdulkadir Kocatürk, dizgicilik mesleğini yapacak çırak bulamadıklarını ve gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini belirterek, “Yaklaşık otuz beş yıldır bu mesleği yapıyorum. Bilgisayarla dizgi yapmak kolay çünkü teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde tasarım süreci rahatlatıldı. Eskiden 2-3 ay süren bir kitabın dizilme işlemi şimdi 2-3 gün sürüyor ve hata oranı çok düşük. Mesleğimiz uzun süreli sabır gerektiriyor. Gençler dizgiden ziyade grafik tasarımı tercih ediyor. Dizgiye olan ilgi azaldı, özellikle gençlerin ilgisi yok. Çırak yetiştiremiyoruz çünkü istek olmadığı için insanlar vazgeçiyor” dedi.

“Sabırsızlık İşleri Zorlaştırıyor”

Kocatürk, insanların sabırsızlıklarının mesleklere olan ilgilerini azalttığını, bir kitaptaki kalitenin sabrın ürünü olduğunu belirterek, “Artık insanlar uzun süre emek verilen işlere odaklanmak istemiyor. Bir grafik tasarım işini kısa sürede bitirirken bir kitabı dizmek çok farklı bir süreçtir. Sabırlı olmayan gençler dizgiye yönelmiyor. Eskiden sınırlı sayıda karakter varken şimdi yüzlercesi mevcut. Dizgi işi zaman ve sabır gerektirir. Gençlerde en büyük eksiklik sabır. Bir işe başladıklarında kalitelerini koruyamıyorlar” şeklinde konuştu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ARZU KÜBRA DOĞAN – Kültür Sanat

Related Posts

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.

Nvidia, %92 pazar payı ile GPU pazarında rekor kırdı

Sert eleştirilere rağmen milyonlarca RTX 50 serisi grafik kartı satılırken, rakip satışları ise milyon barajına takıldı.

Apple 2025 yılında hangi ürünleri çıkartmayı planlıyor?

Apple bu yıl bitmeden yeni ürünlerini piyasaya sürecek. Peki Apple, hangi ürünleri tanıtmayı planlıyor?

İnsansı robot Atlas’a insanüstü görüş kabiliyeti eklendi

İnsansı özelliklerin kazandırılmasıyla dikkat çeken Atlas’a bu sefer insanüstü görüş ve mükemmele yakın nesne takibi eklendi. Yeni algılama sistemi sayesinde Atlas karmaşık görevleri de kolayca halledebilecek.

‘Yarının Teknoloji Liderleri’ yarışmasında kazananlar belli oldu

Turkcell’in, gençleri teknolojiye yönlendirmek ve potansiyellerini ortaya çıkarmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlediği “Yarının Teknoloji Liderleri” yarışmasında, kazanan projeler belli oldu.

Borsa İstanbul’da teknoloji zirvesi: DevSecOps başladı

Dünyanın farklı yerlerinden teknoloji uzmanlarını “AI for DevSecOps” temasıyla buluşturan ve Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen DevSecOps Days İstanbul etkinliğinin açılışında gong çalındı. Etkinlikte gongu, Bilişim Teknolojileri (BT) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Serttaş, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Tutam, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Taşkın Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilgi Güvenliği Daire Başkanı Burcu Doğan Kasacı ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Hasan Yaşar birlikte çaldı.