Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

Erken Yaşta Demansın 15 Risk Faktörü Ortaya Çıktı

2023 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, erken yaşta başlayan demansın nedenleri üzerine önemli veriler ortaya koydu. 65 yaş altı 356 binden fazla kişinin sağlık ve yaşam tarzı verilerinin incelendiği araştırma, genetik faktörlerin ötesine geçerek demans riskini artıran 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü gün yüzüne çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme kaybı, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörler, genç yaşta demans için risk oluşturuyor. Bunun yanı sıra D vitamini eksikliği ve karaciğer iltihap yanıtı olarak ürettiği C-reaktif proteinin yüksek seviyeleri de risk faktörleri arasında gösterildi. Ayrıca Alzheimer hastalığıyla bağlantılı olan ‘ApoE 4’ gen varyantlarına sahip bireylerde de genç yaşta demans riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.

Maastricht Üniversitesi’nden nörobilimci Stevie Hendriks konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Genellikle sebebin genetik olduğu düşünülür ancak birçok durumda gerçek sebep net değildir. Bu yüzden araştırmamızda diğer risk faktörlerini de göz önünde bulundurmak istedik” ifadelerine yer verdi.

Sonuçlar, doğrudan neden-sonuç ilişkisi kanıtlanamasa da erken yaşta demansın daha net bir resmini ortaya koymaktadır. Uzmanlar, değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanarak demansın sadece yönetilmesi değil, aynı zamanda önlenmesi için umut verici adımlar atılabileceğini öngörmektedir.

Related Posts

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor. 

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.