“Bronşiolit 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha ağır seyrediyor”

2 Yaş Altı Çocuklarda Bronşiolit Riski Artıyor: Uzmanlardan Uyarı!

Kış aylarında artan viral enfeksiyonlar, özellikle 2 yaş altı çocuklarda bronşiolit riskini artırıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, solunum zorluğu, morarma ve yüksek ateş gibi belirtilere neden olan bronşiolit konusunda aileleri uyardı. RSV ve Influenza gibi virüslerin bronşiolit ataklarını tetiklediğini belirten Prof. Dr. Güzel, “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda, 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyrediyor. Risk grubunda prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar bulunuyor.” dedi.

Havalar soğudukça, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları hızla artıyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda sıkça görülen bronşiolit, önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir. Viral enfeksiyonlar sonucu gelişen bronşiolit, nefes darlığı, öksürük ve morarma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, hastalığın kış aylarında sık görüldüğünü ve erken müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bronşiolitin genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileriyle başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, “Burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilerle başlayan bronşiolit, alt solunum yollarına indiğinde çocuklarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi ciddi sorunlara neden olabilir.” diyerek şunları ekliyor: “Bronşiolit, özellikle 2 yaş altı çocuklarda ve 6 aydan küçük bebeklerde daha şiddetli seyreder. Prematüre doğan çocuklar, kronik akciğer hastalığı ve zayıf bağışıklık sistemine sahip çocuklar risk altındadır.”

“Beslenmeye Dikkat Ederek Hastalık Riskini Azaltabilirsiniz”

Prof. Dr. Güzel, “Eğer çocuğunuzda öksürük, burun akıntısı sonrası nefes alma zorluğu, morarma, 38 derecenin üzerinde ateş, beslenme sorunları veya hışıltılı solunum gibi belirtiler varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Hastalığın ilerlemesini önlemek için çocukların beslenmesine dikkat etmek ve ortamın nemlendirilmesi önemlidir.” şeklinde uyarıda bulunuyor.

“Bronşiolit Atakları Evde Tedavi Edilebilir”

Bronşiolitten korunmak için aşıların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, özellikle risk grubundaki çocukların influenza ve RSV aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. Bronşiolit atakları durumunda genellikle evde tedavinin yeterli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güzel, “Ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerekebilir. Tedavi sürecinde oksijen desteği, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü önemlidir.” diyerek ekliyor. (DHA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa


Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Anne ve Babalara Dikkat Eksikliği Uyarısı

Psikolog Nazlı Sena Kadem, son zamanlarda artan dikkat eksikliği konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Hamilelikte Sigara İçilir Mi?

Hamilelikte sigara içilir mi? Hamilelikte sigara içmenin özellikle doğacak bebekte önemli sağlık sorunları yaratıyor.