ABD doktora öğrencisi Öztürk dahil 300 öğrencinin vizesini iptal etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Guyana’ya yaptığı ziyarette düzenlediği bir basın toplantısında, gündemdeki öğrenci vize iptallerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bakan Rubio, Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk ile ilgili bir soruya yanıt verirken, yönetimin bu konuda çok net olduğunu söyledi.

ABD’li Bakan, “Hamas destekçisi” ve (İsrail karşıtı) “deliler” olarak tanımladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtti.

Rubio, “Bunu her gün yapıyoruz. Bu delilerden birini her bulduğumda vizesini elinden alıyorum, 300 ve hatta belki daha fazla kişi. Her gün etrafı kırıp döken bu delileri arıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

İFTARA GİTMEK İÇİN EVİNDEN ÇIKTIĞI ESNADA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Türkiye’de liseyi birincilikle bitirdikten sonra çift dalda üniversite eğitimini tamamlayan ve Fulbright burslusu olarak ABD’de doktorasına devam eden Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı, iftara gitmek için Massachusetts’teki evinden çıktığı anda sivil ICE görevlileri tarafından gözaltına alınmıştı.

ICE görevlilerinin, Türk öğrencinin ellerini arkadan kelepçeleyerek gözaltına alırken, Öztürk’ün sesli itirazları kameraya yansımıştı.

FİLİSTİN’E DESTEK VERMEK HAMAS’A DESTEK SAYILDI

Öztürk’ün avukatı Mahsa Khanbabai, müvekkilinden haber alınamadığını açıklamış, Tufts Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada da söz konusu gözaltı işlemi için üniversite yönetimine herhangi bir şekilde haber verilmediği belirtilmişti.

Öztürk için endişelenen Türk arkadaşları, ABD üniversitelerinde “Filistin gösterilerine destek verenleri fişleyen” Canary Mission adlı internet sitesinin, bir süre önce, Öztürk’ün geçen yıl bu konuda yazdığı bir makalenin görseliyle birlikte kişisel bilgilerini yayımladıkları bilgisini paylaşmıştı.

ABD’li Demokrat Senatör Elizabeth Warren, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Rümeysa Öztürk’ün gözaltına alınmasını, “medeni özgürlükleri engellemeye yönelik endişe verici bir örüntünün son örneği” olarak değerlendirmişti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığından kıdemli bir sözcünün AA’ya yaptığı açıklamada ise Rümeysa Öztürk’ün öğrenci vizesine uygun olmayan faaliyetlerde bulunduğu iddia edilmişti.

Öztürk’ün gözaltına alınması, Donald Trump yönetiminin, Filistin destekçisi öğrenciler ve akademisyenlere karşı baskı uyguladığı bir dönemde gerçekleşti. Daha önce de Filistinli aktivist ve yakın zamanda Columbia Üniversitesinden mezun olan Mahmud Halil gözaltına alınmıştı.

Georgetown Üniversitesi araştırmacısı Badar Han Suri de “Hamas propagandası ve antisemitizm” yaptığı iddiasıyla sınır dışı edilmek istenmiş ancak ABD’li Yargıç Patricia Tolliver Giles söz konusu kararı durdurmuştu.

Related Posts

İmamoğlu duyurdu: Yeni bir yolculuğa çıkıyoruz

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofislerine destek çağrısında bulundu.

Dışişleri’nden İsrailli bakanın sosyal medya paylaşımına tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili sosyal medya paylaşıma dair açıklamada bulundu. Açıklamada “İsrail Dışişleri Bakanı tarafından yapılan sosyal medya paylaşımı, ülkemize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik asılsız iftiralar ve alçakça yalanlardan ibarettir.” ifadelerine yer verildi.

Erdoğan: İsrail’in devlet terörüne karşı bir ortak tedbir alınmak isteniyorsa herkes şapkasını önüne koymalı

Erdoğan: İsrail’in devlet terörüne karşı bir ortak tedbir alınmak isteniyorsa herkes şapkasını önüne koymalı

‘Sigara uyarısı’ sonrası öldürüldü! Türkiye, İZBAN’daki dehşeti konuşuyor: Cemil Tugay’dan açıklama geldi

İZBAN treninde sigara içen M.D’yi uyardığı için saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Seydihan Alsaç Türkiye’nin gündeminde… İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Kamu düzenini sağlamak için görev başında olan bir güvenlik emekçisinin yaşamını yitirmesi asla kabul edilemez” dedi.

Turizmin suyu çıktı

Avrupa’da son yıllarda yerel nüfusun tepkisini çeken turist yığınları bu kez İspanya’da protesto edildi. Barcelona ve Mallorca adasında yürüyen binlerce kişi, turistlere su sıktı.

‘Turgut Altınok’ soruşturmaları: AKP’li ismin 6 dosyası savcılıkta

Ankara’nın Keçiören ilçesinde uzun yıllar belediye başkanlığı yapan ve son yerel seçimlerde AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Turgut Altınok hakkında, görev yaptığı döneme ilişkin 6 ayrı adli soruşturma yürütülüyor.