Çin’den lazer devrimi: Uydu vurabilecek güçte kristal geliştirildi

Çin’deki Hefei Fizik Bilimleri Araştırma Enstitüsü, dünyanın en büyük BGSe (baryum selenogalat) kristalini üreten yeni bir teknoloji geliştirdi. Kristalin çapı 60 milimetre ve bu gelişme, yörünge uydularını hedef alabilecek potansiyel bir lazer silahı üretme kapasitesini beraberinde getiriyor.

SCMP gazetesine göre, bu kristal 550 Megawatt/santimetreye kadar lazer ışını gücünü karşılayabiliyor. Diğer askeri kristaller genellikle daha düşük güçlerde parçalanabiliyor ancak BGSe kristalinin dayanıklılığı önemli bir avantaj sağlıyor.

Bilim insanları uzun yıllardır yönlendirilmiş silahların kendi kendini yok etme sorununu çözmeye çalışıyorlar ve bu nedenle lazer teknolojisinin gücü ve menzili kısıtlanıyordu. Profesör Wu Haishin liderliğindeki araştırmacılar, bu kristalin uçakları izlemek ve tanımlamak için etkin bir kızılötesi sistem oluşturmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

Ayrıca, bu tür kristallerin teşhis amaçlı tıbbi cihazların geliştirilmesinde de kullanılabileceği belirtiliyor.

Related Posts

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

Microsoft’tan uyarı: 1 Ağustos’ta bütün şifreler silinecek

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, dijital güvenlikte yeni bir döneme giriyor. Şirket, yıllardır şifre yöneticisi olarak kullanılan Authenticator uygulamasında artık şifre desteğini tamamen sonlandırma kararı aldı. Haziran ayında şifre ekleme …

YouTube’da video izlerken virüs tuzağına düştüler: Yeni tehlikeye sakın tıklamayın

Yıllardır kullanıcıları kandırmaya çalışan sahte virüs reklamları, şimdi Google’ın dev video platformuna taşındı. iOS arayüzünü taklit eden bu sahte uyarılar, panik yaratıp zararlı yazılımlar yükletmeyi amaçlıyor. Üstelik arkasındaki uygulama, App Store’da üst sıralarda yer alıyor ve hedefte özellikle ileri yaştaki kullanıcılar var.

Yapay zekanın cevapları hasta etmeye başladı: Uzmanlar detayları inceliyor

“Sana nasıl yardımcı olabilirim?” diye başlayan cümleler, artık tehlikeli bir sona da götürebiliyor. Stanford Üniversitesi’nin yeni araştırması, yapay zekâ sohbet botlarının ruh sağlığı konularında sadece yetersiz değil, zaman zaman zararlı olabildiğini gözler önüne serdi.

Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

İklim değişikliğinin etkileri, dünya genelinde yüzlerce yanardağın uyanmasına yol açabilir ve bu durum küresel ısınmanın etkilerini daha da kötüleştirebilir.Bilim insanlarının son yaptığı modellemelere göre, Patagonya buzullarının altında bulunan magma hareketlenebilir ve buzulların geri çekilmesi, bölgedeki volkanların aktif hale gelmesine neden olabilir.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …