CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem: “Kıyılar Halkındır, Sermayeye Peşkeş Çekilemez”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Resmi Gazete’de yayımlanan kıyı şeridindeki kamu arazilerinin ilan zorunluluğu olmaksızın yatırımcılara tahsis edilebilmesini sağlayan yönetmelik değişikliğine karşı tepkisini dile getirdi. Adem, kıyıların halka ait olduğunu vurgulayarak, bu değişikliğin sermayeye hizmet ettiğini belirtti.
CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, kıyılardaki kamu arazilerinin yatırımcılara tahsis edilmesine ilişkin endişelerini dile getirdi. Adem, halkın çıkarları yerine şirketlerin çıkarlarını gözettiğini savundu.
“Karar Halkın Değil Şirketlerin Yararına”
Adem, yapılan değişikliğin asıl amaçının halkın değil, şirketlerin yararına olduğunu dile getirdi. Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafındaki alanların da tahsis kapsamına alındığını belirten Adem, bu alanların yatırımcılara doğrudan verilebileceğini ifade etti. Ayrıca, tahsis sürecinde ilan, duyuru veya şeffaf ihale süreci olmadan yatırımcılara tahsis yapılabileceğini aktardı.
“Anayasaya Aykırı Bir Karar”
Erhan Adem, yapılan değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, kıyıların herkesin eşit şekilde yararlanabileceği alanlar olduğunu hatırlattı. Kamuya ait sahil ve ormanlık alanların özel şirketlere verilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
“Halkın Menfaati Gözetilmelidir”
Adem, kıyıların ve ormanların korunması gerektiğini vurgulayarak, bu tür yönetmelik değişikliklerinin halkın menfaatlerini değil, özel şirketlerin çıkarlarını gözettiğini belirtti. Bu nedenle, yapılan düzenlemenin derhal geri çekilmesini talep etti.
“Kıyılarımızı Koruyacağız”
Erhan Adem, kıyılarımızı ve ormanlarımızı korumak için gece yarısı çıkarılan yönetmeliklerle talan ettirmeye izin vermeyeceklerini söyledi. Tüm çevre örgütlerini, meslek odalarını ve vatandaşları bu konuda birlik olmaya çağırdı. Adem, “Bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir” dedi.