Almanya’da tüketici güveninde istikrar aranıyor

Almanya Tüketici Güven Endeksi Haziran Ayında Yükseldi

Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ve Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, gelecek ay için Tüketici Güven Endeksi’nin sonuçları açıklandı.

Mayıs ayında eksi 20,8 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında 0,9 puanlık artışla eksi 19,9 puana yükseldi. Bu, endeksin üçüncü ay üst üste artış göstermesini sağladı ve eksi 19,9 puanla uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kalmaya devam etti.

GfK’ye göre, tüketici duyarlılığındaki azalmada hem hafifçe azalan satın alma eğilimi hem de artan tasarruf eğilimi etkili oldu.

Almanya’da tüketici duyarlılığının son derece düşük olduğunu belirten NIM Tüketici Araştırmacıları Uzmanı Rolf Buerkl, endeksin nedenlerini ABD hükümetinin gümrük politikasındaki belirsizlik, pay piyasalarındaki oynaklık ve Alman ekonomisindeki durgunluğa bağladı. Bu nedenle insanlara tasarruf etmelerini önerdi.

GfK piyasa araştırmacıları, ülkede işsizlik oranındaki artış, şirket iflaslarındaki yükselme ve bazı şirketlerin personel azaltma veya yurtdışına taşıma planlarının, çalışanları endişelendirdiğini belirtti.

Alman ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetti ancak ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük anlaşmazlığı belirsizliğe neden olmaya devam ediyor.

Ekonomi Büyüme Zorluklarıyla Karşılaşıyor

Tarife savaşları ve Trump’ın açıklamaları küresel ticarete zarar verirken, analistler, Trump’ın gümrük politikasını Alman ekonomisi için “özel risk” olarak değerlendiriyor.

Alman ekonomisi, diğer ülkelere göre daha fazla imalat sektörüne bağımlı olduğundan üretimdeki zayıflık nedeniyle kırılgan kalmaya devam ediyor.

Ülke ekonomisi 2024 yılında bir önceki yıla göre gerileyerek, çin ile rekabetin ve yapısal sorunlarının ekonomiyi frenlemesiyle ikinci yıl üst üste küçülmeye gitti.

Related Posts

Besi çiftliğinde yangın çıktı 16 büyükbaş öldü

Sakarya’nın Karapürçek ilçesindeki bir besi çiftliğinde çıkan yangında 16 büyükbaş kurbanlık öldü.

İmamoğlu’nun faturası AKP’ye pahalıya patladı: Hayat pahalılığını bile geride bıraktı

Di-En Araştırma Şirketi yaptığı son seçim anketine dair sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Ankette CHP’nin AKP’ye fark attığı görülürken Türkiye’nin en büyük sorunları arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ekonomik krizin hemen altında ikinci sırada yer aldı.

CHP’li belediyeler işlevsiz buldukları Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden ayrılıyor: ‘Yarardan çok zarar’

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, “Üyelik, yalnızca düzenli aidat ödemeleriyle sınırlı kalarak belediyelerimize somut bir katkı veya fayda sağlayamadı” dedi.

Ali Mahir çekirgeye döndü: Önünde eğildiği Bahçeli yüzüne bakmadı

Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması üzerinden MHP lideri Devlet Bahçeli’yi hedef alan CHP’li Ali Mahir Başarır, “Çeneni kapat, hasta yatağında yat, sus artık” ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli’nin yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, “Ali Mahir çok zıplama, çekirgeye dönersin. Haddini bil, edebini takın” demişti. Özgür Özel’in TBMM’de Bahçeli’nin yanına gittiği heyette Ali Mahir Başarır da vardı. Özel’den sonra eğilerek elini uzatan Ali Mahir’i fark eden Bahçeli’nin gözlerini farklı yöne çevirmesi dikkat çekti.

Hamas’tan “güvenli” insani yardım koridoru çağrısı

Hamas, Gazze’de insani yardım dağıtımı için uluslararası denetime tabi olacak güvenli koridorlar açılması çağrısında bulundu.

Rusya, Ukrayna’da bir yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki Andreyevka yerleşim birimini ele geçirdiklerini duyurdu. Açıklamada, ayrıca son 24 saatte Ukrayna’ya ait 199 insansız hava aracının vurulduğu bildirildi.