Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

İnsanların Göz Hareketleriyle İletişim Kurabildiği Araştırması Yayınlandı

Bir araştırmada, insanların istemli ve istemsiz göz hareketlerine verdikleri tepkiler incelendi. Katılımcılar, bir ekrana bakarak kendi seçimleriyle ya da yönlendirilerek sağa ya da sola doğru bakışlar gerçekleştirdi. Bu kayıtlar daha sonra deneyin ikinci aşamasında kullanıldı.

Yaklaşık 80 kişiden oluşan ikinci grup, videoları izledi ve her video, göz hareketi başlamadan hemen önce kesildi. Katılımcılardan, videodaki kişinin hangi yöne bakacağını tahmin etmeleri istendi. Bilinçli göz hareketlerinde kararlarını daha hızlı veren katılımcılar, göz temasının arkasındaki niyeti algılayabildiklerini gösterdi.

Araştırmanın devamında yapılan iki ek deneyde, yaklaşık 70’er kişilik yeni gruplar, aynı videoları izledi. Bu kez katılımcıların göz hareketlerini ne kadar hızlı takip ettiği ölçüldü. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, göz hareketinin istemli mi istemsiz mi olduğu bu takip hızını etkilemedi.

Bu bulgular, beynin göz hareketlerinin niyetini algılamasıyla fiziksel takibi farklı mekanizmalarla işlediğini düşündürüyor. Belki de niyeti anlama süreci, göz takibinden sonra başlıyor.

Araştırma ekibi, videoları detaylı analiz ederek, istemli göz hareketlerinden hemen önce göz çevresinde daha fazla mikro hareket olduğunu saptadı. Bu çok küçük farklar, insanların niyeti sezmesinde etkili olabilir.

Öte yandan, Ristic gelecekte daha hassas göz izleme teknolojileriyle deneyleri tekrarlayacaklarını ve göz niyetinin yalnızca yönünü değil, arkasındaki amacı da test edeceklerini belirtti.

Ekip ayrıca, nörogelişimsel bozukluklara sahip bireylerle benzer deneyler yapmayı planlıyor. Araştırma, bu bireylerin sosyal ipuçlarını algılamadaki farklılıklarının hangi aşamada ortaya çıktığını anlamaya katkı sunmayı hedefliyor.

Related Posts

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.