NATO’nun 73. Yılında Türkiye’nin Rolü

Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılımının 73. yıl dönümünde İzmir’de bulunan NATO Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), değişen güvenlik dinamikleri doğrultusunda artan sorumluluklarıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye’nin NATO üyesi olduğu 1952’de İzmir’de kurulan Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı, yenilenen görev ve yapılandırma süreçlerinin ardından 2012’den itibaren NATO Müttefik Kara Komutanlığı adıyla faaliyetlerine devam ediyor.

Komutanlık, kriz ve çatışma durumlarında NATO’nun kara kuvvetlerinin operasyonel kontrolünü sağlamak üzere önemli görevler üstleniyor.

NATO, son yıllarda değişen güvenlik dinamikleri doğrultusunda LANDCOM’un sorumluluğuna yeni görevler ekledi.

Komutanlık, Birleşik Kuvvetler Kara Unsur Komutanlığı ve Çok Kolordulu Kara Unsur Komutanlığı görevlerini de bünyesine katarak, operasyonel muharip bir karargaha dönüşüyor.

“Türkiye NATO’ya değerli katkılarda bulunmaya devam etmektedir”

Komutanlıkta görevli Albay Gökhan Dülgergil AA muhabirine, Türkiye’nin uluslararası askeri ittifaka katıldığı günden bu yana ittifaka en yoğun katkı sağlayan müttefiklerden olduğunu söyledi.

NATO misyonları kapsamında geniş bir coğrafyada kritik görevler üstlenen Türkiye’nin askeri katkılarının operasyonel ve stratejik açıdan önemli bir rol oynadığını vurgulayan Dülgergil, “NATO, Türkiye’nin savunma ve güvenlik politikasının temel taşı olmuştur. NATO’nun savunma ve caydırıcılığa atıfta bulunan 5’inci maddesi, diğer müttefikler için olduğu kadar Türkiye için de değerli bir güvenlik garantisi teşkil etmektedir.” dedi.

Albay Dülgergil, Türkiye’nin, NATO liderliğindeki barış, güvenlik ve caydırıcılık faaliyetlerine aktif destek sağladığını ifade ederek, Kosova Gücü, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü, Karadeniz’deki deniz güvenliği operasyonları, Irak’taki NATO misyonları ve Ege Denizi’ndeki gözetleme faaliyetleri başta olmak üzere sunduğu katkıların önemini vurguladı.

NATO’nun Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi (AWACS) uçaklarına havadan yakıt ikmali sağlayan Türkiye’nin 3. Ana Jet Üssü’nü bu uçakların kullanımına açtığını anlatan Dülgergil, 2021’de Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti’nin komutasını üstlenerek de ittifakın kolektif savunma gücüne önemli katkılarda bulunduğunun altını çizdi.

İngiltere’den Binbaşı Christopher Morris de Türkiye’nin üç kıtanın kesiştiği noktada bulunmasının güçlü askeri altyapısının ve kriz bölgelerine yakınlığının ittifak için stratejik önem taşıdığını kaydetti.

LANDCOM’un İzmir’deki varlığının NATO’nun Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Karadeniz bölgesindeki kara operasyonlarını daha iyi koordine etmesini sağladığını belirten Morris, “Türkiye’nin güçlü lojistik kapasitesi, modern askeri tesisleri ve kapsamlı NATO deneyimi NATO Müttefik Kara Komutanlığının operasyonel etkinliğini artırmaktadır ayrıca Türkiye’nin NATO müttefikleriyle sürekli işbirliği içinde olması, ittifak çapındaki kara operasyonlarının koordinasyonunu güçlendirmektedir.” diye konuştu.

Morris Türkiye’nin NATO’nun en eski, güçlü ve güvenilir üyelerinden biri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Bu süre zarfında çok sayıda ittifak misyonunda aktif rol oynamış ve hem bölgesel hem de küresel güvenliğe önemli katkılarda bulunmuştur. Türkiye’nin NATO’daki varlığı, ittifakın savunma ve caydırıcılık yeteneklerini güçlendirmiştir. NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip ülke olarak Türkiye, ittifaka kritik destek ve kaynak sağlamaktadır.”

“2025, LANDCOM için önemli bir yıl”

Yüzbaşı Uğur Akan da NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye kritik coğrafyasındaki stratejik konumu ile bölgedeki tehdit ve risklere doğrudan karşı koyan ilk müttefik olarak NATO’ya değerli katkılarda bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. NATO, aynı zamanda Türkiye’nin güvenlik ve savunmasının temel unsurlarından biridir.” ifadelerini kullandı.

Kanadalı Astsubay Sarah Rodrigues ise 2025’in LANDCOM için önemli bir yıl olduğunu, LANDCOM’un Birleşik Kuvvetler Kara Unsur Komutanlığı ve Çok Kolordulu Kara Unsur Komutanlığı rollerini operasyonel hale getireceklerini belirterek, “2025 yılı NATO Müttefik Kara Komutanlığının, NATO komuta yapısı ve müttefik paydaşlarına yeteneklerini gösteren, komuta ve kontrol rollerini geliştireceği ve tesis edileceği bir yıl olacak.” diye konuştu.

Related Posts

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kötü haber

Avrupa Komisyonu’nun 2023 ve 2024 yıllarına ait Türkiye raporları, Strasbourg’daki Genel Kurul oturumunda görüşüldü. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “2013’teki Gezi protestolarından sonra, Türkiye’deki demokratik standartlar açısından hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Türkiye, demokratik standartlarda gerileyen tek aday ülke olarak açıkça öne çıkmaktadır” dedi.

Düşen kuzenini kurtarmaya çalışırken birlikte boğulmuşlar

Şanlıurfa’da sulama kanalında boğulan 2 kuzenden İbrahim Halil Kılıç’ın (13) dengesini kaybederek suya düştüğü, bu sırada Rüveyda Demir’in (12) kuzenini kurtarmaya çalıştığı ve birlikte akıntıya kapıldıkları ortaya çıktı.

Pakistan Hint Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Pakistan Yeni Delhi hükümetinin saldırılarını protesto etti. Hindistan’ın ‘Pakistan’ın egemenliğini açık bir şekilde ihlal ettiği’ vurgulanarak bölgesel barışı ve istikrarı tehdit ettiği için uyarıldığı açıklandı. PAKİSTAN HİNT MASLAHATGÜZARINI …

Bahçeli’den DEM Parti’ye taziye ziyareti: Sırrı Süreyya Önder için TBMM’de düzenlenen programa katılıyor

Sırrı Süreyya Önder, TBMM’de anılıyor. Anma törenine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katılıyor.

City’s Nişantaşı ve Gülaylar Altın’ın sahibi Mehmet İlhan Gülay, İBB soruşturmasında tutuklandı! İfadesi ortaya çıktı: ‘Süreç AKP döneminde başladı!’

İBB soruşturmasında tutuklanan Mehmet İlhan Gülay emsal artışına izin veren komisyon kararında başkan olarak ismi bulunan Adnan Zeki Bostan’ın şu an AKP İBB Grup Başkanvekili olduğunu vurguladı. Gülay ayrıca “Ayrıca o dönemki grup başkanvekili olan Tevfik Göksu’nun ricası üzerine söz konusu parsel ve kendi arazimiz içerisinde bir cami inşaatı yapmayı anlaşmaya koyduk. Bu husus plan notuna da eklenmiştir” dedi.

Üç ay aranın ardından Bahçeli Meclis’e geliyor

En son 28 Ocak Salı günü partisinin grup toplantısına katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün Meclis mesaisine geri dönüyor.