Kandilli tsunami tehdidi altındaki yerleri açıkladı: ‘Daha büyük depremler olabilir’ dedi

Ege Denizi ve çevresinde deprem fırtınası günlerdir devam ediyor. Santorini Adası’nın tahliyesine kadar ilerleyen doğa olayında volkanik patlama riski devam ederken Kandilli Rasathanesi bölgedeki hareketliliği anlamlandırabilmek için kolları sıvadı.

Deprem denizine dönen Ege hakkında dördüncü raporunu tamamlayan Kandilli, Türkiye’nin risk altındaki yerlerini işaretledi.

KANDİLLİ TSUNAMİ TEHDİDİ ALTINDAKİ YERLERİ AÇIKLADI

Son bir haftalık periyotta bin 500 üzerinde deprem meydana gelen Ege Denizi’nde büyük korku yaşanırken bir yandan da tsunami endişesi doğdu. Kandilli raporunda hareketliliğin daha büyük sonuçlarının olabileceğine vurgu yapılırken Türkiye’nin risk altındaki yerleri açıklandı.

Peş peşe meydana gelen depremlerin şiddetinin artması durumunda Antalya Körfezi ve Kaş Yarımadası’nda 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgası oluşabileceği uyarısı yapıldı.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:

Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı, çevresi ve ona dik olan Güney Akdeniz ve Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesinin yüksek olduğu belirtilmiştir.

Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre arasında tsunami tehlikesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır.”

Uzmanlar, bölgedeki sismik hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizdi ve vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

‘DAHA BÜYÜK DEPREMLER OLABİLİR’ DEDİ

Raporda, 31 Ocak – 7 Şubat tarihleri arasında bölgede en düşük 1,2 ve en yükseği 5.3 büyüklüğünde olmak üzere toplam yaklaşık bin 513 depremin yaşandığı açıklandı.

4 ve üzeri büyüklüğünde gerçekleşen sarsıntıların sayısının da 108 olduğu belirtildi. Uzmanlar, bölgedeki hareketliliğin devam ettiğinin de altını çizdi.

Santorini ve çevresindeki sismik hareketliliğin ilerleyen günlerde daha büyük depremlere yol açabileceği ifade edildi.

GEÇMİŞTE YAŞANAN TSUNAMİLER HATIRLATILDI

Raporda, geçmişte yaşanan tsunamiler de hatırlatıldı. 1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depremine atıfta bulunuldu ve geçmişte yaşanan tsunamilerin etkilerinin altı çizildi.

Söz konusu depremde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde dalgalar oluşmuş ve kıyıdan 1.5 kilometre içeriye kadar su baskını yaşanmıştı. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında büyük maddi hasar meydana gelmiş, tsunami dalgaları Fethiye’de 1 metre yüksekliğe ulaşarak 250 metre içeriye kadar ilerlemişti.

Yaşanılan bölgede tsunami riski olup olmaduğını öğrenmek için AFAD uygulamasını indirilebilir.

Related Posts

PKK’nın silah bırakması sonrası Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik telefon görüşmesi

PKK’nın silah bırakması sonrası Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik telefon görüşmesi

Son Dakika… Neçirvan Barzani DEM Parti ile görüşecek

Son Dakika Haberi… IKBY Başkanı Neçirvan Barzani DEM Parti heyeti ile bir görüşme gerçekleştirecek.

İYİ Partili Çömez’den ekran karartma cezası verilen Sözcü TV’nin logosunun önünde açıklama

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Başkanlığına gönderilen fezlekenin nedeninin eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Medipol hastaneleri ve ona tahsis edilmiş arsaları televizyon programında sorması olduğunu söyledi. Çömez, “Kaldırın dokunulmazlığımı sizinle mahkemede hesaplaşalım” dedi.

Erdoğan’ın danışmanından Bakan Ersoy’a: 12 şehidimiz varken eğlence düzenlerken hiç mi vicdanınız sızlamadı?

Erdoğan’ın danışmanından Bakan Ersoy’a: 12 şehidimiz varken eğlence düzenlerken hiç mi vicdanınız sızlamadı?

Dalga yüksekliği ve hava koşulları nedeniyle bugün bazı sahillerde denize girmek yasaklandı: İşte o ilçeler

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte herkes sahillere koşarkan boğulma vakalarında da artış görüldü. Yetkililer ölümlerin önüne geçmek için dalga boyu, hava koşullarının elverişsiz olması gibi sebeplerle bazı sahillerde denize girmeyi yasakladı. Beykoz …

Rekabet Kurumu duyurdu: Akaryakıt devine 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu, bayilik ilişkisini kira yoluyla beş yılın ötesine taşıyarak rekabeti kısıtladığı gerekçesiyle OPET’e 130.8 milyon TL idari para cezası kesti. Kurum, OPET’in bayilik sözleşmeleri devam ederken taşınmazlar üzerinde kendi lehine kira hakkı kurarak rakiplerin pazara girişini engellediğini tespit etti.