Bezos uzay yarışında Musk’ı yakalıyor mu?

Sarah Ibrahim & Heather Sharp

Blue Origin, Yeniden Kullanılabilir New Glenn Roketi İçin Fırlatma Hazırlıklarını İlerletiyor

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu uzay şirketi Blue Origin, yeniden kullanılabilir New Glenn roketini Florida’daki Cape Canaveral Uzay İstasyonu’ndan yörüngeye fırlatmaya hazırlanıyor. Ancak fırlatma, Pazartesi günü yaşanan teknik bir sorun nedeniyle Perşembe gününe ertelendi.

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin Starship roketi geçen sene tarihi bir ilke imza atmış ve fırlatma kulesine geri döndürülmüştü. Blue Origin ve SpaceX uzay araştırmalarında rakip konumunda ve her ikisi de 20 yıldan uzun süre önce kuruldu. Ancak SpaceX son yıllarda uzay yarışında öne geçmeyi başardı.

Eğer Blue Origin, bu fırlatmayı başarıyla tamamlarsa, bu durum aralarındaki rekabet için önemli bir adım olabilir.

SpaceX ve Blue Origin Arasında Başarılar

SpaceX, Falcon 1 roketini 2008 yılında yörüngeye yerleştirerek tarihi bir başarıya imza attı. Şirket ayrıca ilk kez 2012 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıdı. Falcon 9 roketiyle şimdiye kadar 400’den fazla fırlatma gerçekleştiren SpaceX, uyduların yanı sıra, Uluslararası Uzay İstasyonu’na mürettebat ve kargo taşıyor.

Blue Origin’in New Shepard roketi dokuzu insanlı 28 uçuş yaptı. Şirket henüz yörüngeye bir uzay aracı göndermedi. Her iki şirket de uzay aracının fırlatmadan sonra ayrılan roket bölümünün yeniden kullanımını geliştirmek için çalışıyor. Bu teknoloji, daha düşük maliyetli uzay yolculuklarının önünü açıyor.

Milyarderlerin Uzaya Yatırım Yapma Sebepleri

Elon Musk, insanlığın devamlılığını sürdürebilmesi için birden fazla gezegene yayılması gerektiğine inanıyor. SpaceX’in ardındaki isim olan Musk, uzun süredir Mars’ta bir koloni kurma vizyonunu paylaşıyor. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ise Dünya’daki sorunların çözümü için uzaya açılmanın gerekliliğine inanıyor.

Ancak milyarderlerin uzay yarışı, eleştirilerin odağı olmuş durumda. Harcanan devasa miktarlar, iklim değişikliği ve sağlık alanına aktarılabileceği eleştirileri alıyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates de uzaya harcanan paraların yerine dünya sorunlarına odaklanılması gerektiğini savunuyor.

New Glenn’in Başarısı ve Anlamı

Uzay araştırmaları etiği ve politikaları konusunda çalışan uzmanlar, Blue Origin’in başarılı bir fırlatmasının önemli bir adım olacağını belirtiyor. Başarılı bir fırlatma, SpaceX’ten geride kalan şirkete olan güveni artırabilir. ABD hükümeti verimliliği ve gelişmeyi teşvik eden bir rekabet ortamı istiyor.

Uzay araştırmaları ve seyahatleri hala devlet bütçesiyle yapılabiliyor olsa da özel şirketler devlet ihaleleri için rekabet ediyor. Musk ve Bezos arasındaki rekabetin ilerleyen dönemlerde daha fazla dava konusu olabileceği düşünülüyor.

Musk ve Bezos Arasındaki Dinamik

İki milyarder işadamı Musk ve Bezos, aralarında açıkça bir rekabet bulunuyor. Blue Origin’in SpaceX’e açtığı dava da bu rekabetin bir göstergesi. Ancak uzmanlar, gelecekte bu iki şirket arasında daha fazla yasal sürecin yaşanabileceğini düşünüyor.

Uzaya yapılan yolculuklar için devletin belirlediği çevresel ve güvenlik prosedürlerine uyulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Son zamanlarda Musk ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki yakın ilişkinin özel şirketlerin ABD uzay programlarına katılımıyla ilgili spekülasyonlara neden olduğu da gözlemleniyor.

Bezos ve Musk arasındaki rekabet sürerken, uzay keşfi ve araştırmaları alanında yaşanacak gelişmeler, tüm dünya için heyecan verici olmaya devam edecek.

Related Posts

Arabanızı artık mikrodalgalar koruyor: Yöntemi duyan mutfağa koşuyor!

Fare hırsızlığı olarak bilinen yeni nesil otomobil hırsızlığı yöntemi, sürücüleri şaşırtıcı ama etkili bir çözüm arayışına itti. Artık birçok sürücü, araç anahtarlarını mikrodalga fırınlarında saklayarak hırsızlara karşı koruma sağlıyor.

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Sude Bay Polonya’da üçüncü oldu

Polonya Şampiyonası’nda mücadele eden milli golfçü Sude Bay, kızlar kategorisinde 3’üncü sırayı aldı.