Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Efkar Basti

Efkar Basti gündemi ve önemli gelişmeler

Efkar Basti

Efkar Basti gündemi ve önemli gelişmeler

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Haber

Şırnak’ta Düğün Geleneği Değişiyor: Kadınlar Halay Başında

By Ayşe Yılmaz
13 Mayıs 2026 1 Min Read
Şırnak’ta Düğün Geleneği Değişiyor: Kadınlar Halay Başında için yorumlar kapalı

Şırnak’ın Uludere ilçesinde bazı aşiretlerin düğün masraflarını azaltmak amacıyla aldıkları “Kadınlar halay başında oynamayacak” kararı, Goyan aşiretinin gerçekleştirdiği büyük düğünde kadınların halay başına geçmesiyle çiğnendi. 10 bin kişinin katıldığı bu etkinlik, toplumsal normların ve geleneklerin nasıl değişebileceğini gözler önüne serdi.

Uludere’nin Gülyazı köyünde, bazı aşiretlerin imzaladığı bu kararda, düğünlerde masrafların düşürülmesi ve gençlerin evlenmesinin kolaylaştırılması hedeflenirken, “Halayın başında kadınlar oynamayacaktır” maddesi dikkat çekiyordu. Ancak Goyan aşiretinin ileri gelenlerinden Yahya Encu, oğlu için düzenlenen düğünde, kadınlara özel davetiye göndererek halay başına geçmelerini sağladı.

Düğün, yaklaşık 10 dönümlük bir alanda yapıldı ve Vali Yardımcısı, iş insanları ve çeşitli kamu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Yahya Encu, düğün sırasında yaptığı konuşmada, “Kadınlar bizim başımızın tacıdır. Onlar olmazsa biz de olmayız. Her zaman ön plandadırlar” dedi.

Düğünde halay çeken kadınlar, geleneksel dansın en önünde yer aldı. Hamiyet Ağma Çetin, halay başını çeken kadınlardan biri olarak, “Bu tür etkinliklerde kadınların yer alması çok önemli. Düğünler, kültürümüzün en güzel parçalarındandır ve kadınlar bu kültüre renk katıyor” şeklinde yorumda bulundu.

Alınan kararda ayrıca, düğünlerde masrafları sınırlayan birçok farklı kural yer alıyordu; örneğin, gelin ve damada kaldırılacak platformlar ve gelinlik giydirilmemesi gibi maddeler bulunmaktadır. Ancak Goyan aşiretinin bu durumu aşarak kadınları halay başına davet etmesi, toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden sorgulanmasına yol açtı.

Bu düğün, sadece bir kutlama değil, aynı zamanda geleneklerin nasıl değişebileceğine dair bir mesaj niteliği taşıdı. Kadınların halay başında yer alması, toplumda kadına verilen değerin bir göstergesi olarak yorumlandı.

Author

Ayşe Yılmaz

Follow Me
Other Articles
Previous

UBS, Fed Faiz İndirim Beklentilerini Erteledi

Next

Türklerin Yurt Dışında Gayrimenkul Alımları, Savaşın Etkisiyle Mart Ayında Düşüş Gördü

SON YAZILAR

  • Klasik Pokémon Oyunları PC’de Hayat Buldu
  • Küresel piyasalar çip hisselerinden destek buluyor
  • Kamyonet kasasında yaşamını sürdürüyordu: Ölü bulundu
  • Üzerine konteyner devrilen işçi öldü
  • Drone ile Yemek Siparişi Dönemi Başlıyor
  • 500 yıl boyunca duvarın içinde gizli kalan hazine tesadüfen bulundu
  • Askeri kampta keşfedildi: Kazı derinleştikçe toprağın altından peş peşe sürprizler çıktı
  • Elon Musk’ın şirketi “çıplaklaştırma” yasağını mahkemeye taşıdı
  • Rusya, tahıl gemilerini mobil füze sistemiyle korumayı planlıyor
  • ABD ordusunda telefon alarmı: ‘Paylaşımlar İran’a hedef gösteriyor’

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (1.132)
  • Ekonomi (104)
  • Haber (419)
  • Sağlık (122)
  • Teknoloji (61)
Copyright 2026 — Efkar Basti. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme