1975 Robert mezunları Silivri’de: Sınıf arkadaşlarından Osman Kavala’ya destek: Hangi gazeteci de oradaydı

Robert Kolej Mezunlarından Osman Kavala’ya Destek Mesajı

Robert Kolej’in 1975 mezunları, 50’inci yıl dönümlerini önceki akşam bir araya gelerek kutladı. Sınıf arkadaşları arasından bazıları, Osman Kavala’nın uzun bir süredir bulunduğu Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne destek vermek amacıyla ziyarette bulundu.

Okul arkadaşları, cezaevindeki Kavala için “50’inci yılda yanındayız, aramızdasın” yazılı bir pankartın önünde basın açıklaması yaparak, desteklerini dile getirdi. Açıklamayı tiyatro sanatçısı Nihal Geyran Koldaş okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Robert Kolej’in 1975 mezunları olarak 50’inci mezuniyet yıl dönümümüzü kutlamak üzere dün akşam okulumuzda bir araya geldik. Bugün ise yıl dönümü kutlamamızın hemen ardından mezun olduğumuz döneme ait çok sevgili bir arkadaşımız olan Osman Kavala’nın haksız bir şekilde cezaevinde alıkonulduğu Silivri’deyiz. Bu nedenle toplantımız, buraya gelen dönem arkadaşlarının şahsında, onun yaşadığı bu büyük mağduriyete itirazımızı dile getirmek için bugün Silivri’de devam etmektedir. Dün akşamki buluşmamız, 50 yıl sonra sınıf arkadaşları olarak bir araya gelmemize, hasret gidermemize ve okul günlerimizi anmamıza fırsat verdi. Ancak, çok sevdiğimiz bir sınıf arkadaşımızın yanımızda olamaması sevincimizi gölgeledi. Çok sevdiğimiz bir sınıf arkadaşımız, maalesef yaklaşık sekiz yıldır demir parmaklıklar ardında özgürlüğünden mahrum bırakılmış durumda.”

“Haksız TutuklulukUzun Bir Süredir Devam Ediyor”

50 yıl önce mezun olduklarında hayatın daha zorlu bir hale geleceğini bilseler de bu yeni aşamada başarılı olacaklarına inanmışlardı. Gelecekleri umut doluydu ancak aynı zamanda belirsizliklerle doluydu. Bugün, elli yıl sonra haksız bir şekilde hapse atılmış olan bir sınıf arkadaşlarıyla dayanışmak için 2025 yılında Silivri’de bulunabilmek de bu belirsizlikler arasında varmış. Osman Kavala’nın 1 Kasım 2017’de tutuklanmasından kısa bir süre sonra toplandığımız ve mektup okuduğumuz günü hatırlıyoruz. O zamanlar Osman’a özgürlük talep ederken, tutukluluğunun uzun müebbet hapis cezasına dönüşeceğini asla hayal etmemiştik.

“Bugün Osman’ın Tutukluluğunun 2,826. Günü”

Osman, hayatının verimli bir dönemini cezaevinde geçirmek zorunda kaldı; bunun telafisi olmayan bir kayıp olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün, Osman’ın tutukluluğunun tam olarak 2,826. günü… Ona destek mesajları göndermek için buradayız ve adaletsizliği kabul etmiyoruz. Onun derhal serbest bırakılmasını ve yaşadığı haksızlığa son verilmesini talep ediyoruz.”

“AİHM Kararlarının Uygulanmasını İstiyoruz”

Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala hakkındaki kararlarının uygulanmasının istendiği vurgulandı. Ayrıca, sadece Osman için değil, onun gibi haksız yere cezaevinde bulunan herkes için adalet ve özgürlük talep edildi. Tutuklu olan düşünce suçlularına da iyi dilekler gönderildi ve onlara destek mesajları iletilerek, Osman’ın yalnız olmadığı vurgulandı.

Gazeteci Sedat Ergin de Katıldı

50. mezuniyet yıl dönümü etkinliğine katılan gazeteci Sedat Ergin, Osman Kavala’nın bulunmaması nedeniyle büyük bir hüzün yaşandığını ifade ederek, sınıf olarak burada olduklarını ve ona sevgi mesajları gönderdiklerini belirtti.

Açıklamanın ardından, diplomasını alarak Osman Kavala adına teslim edecek olan arkadaşları, diplomayı avukatı İlayda Gedik’e teslim edecekler.

Osman Kavala Neden Hapiste?

İş insanı Osman Kavala, 2017 yılından beri cezaevinde tutulmaktadır. İlk olarak 2013’teki Gezi Parkı protestolarını organize etmekle suçlanarak tutuklanan Kavala, 2020 yılında bu davadan beraat etti. Ancak aynı gün, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkilendirilerek tekrar gözaltına alındı ve bu sefer “anayasal düzeni bozmak” ve “casusluk” suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2022 tarihinde Kavala’yı Gezi olaylarıyla ilişkili olarak “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Yargıtay, 28 Eylül 2023 tarihinde bu kararı onaylayarak hükmü kesinleştirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala’nın tutukluluğunu “keyfi ve siyasi” olarak değerlendirerek derhal serbest bırakılması yönünde karar verdi. Ancak bu karar Türkiye tarafından uygulanmadı. Bu durum, uluslararası düzeyde geniş yankı buldu ve insan hakları örgütleri ile Batılı ülkeler tarafından “siyasi bir dava” olarak nitelendirildi.

Halihazırda Osman Kavala, Silivri Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla tutuklu olarak bulunmaktadır.

Related Posts

Çanakkale Ezine’de arazi yangınına neden olan balya makinesi operatörüne adli işlem

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Kumburnu köyünde çıkan arazi yangınının, saman balya makinesinden çıkan kıvılcımlardan kaynaklandığı tespit edildi. Yangına neden olan makine operatörü hakkında adli işlem başlatıldı.

Komşuda aşırı sıcaklar tatil getirdi

İran’ın güneyindeki Buşehr eyaletinde, meteoroloji yetkililerinin hava sıcaklıklarının bu hafta 50 dereceyi aşacağı yönündeki uyarısının ardından, kamu kurumlarında 29-30 Temmuz tarihlerinde tatil kararı alındı.

Sülüklü Göl kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Daha önce tamamen suyla kaplı olan alanlarda bugünlerde hayvanların otladığı görülüyor. Kuraklık nedeniyle sülük popülasyonunda da büyük oranda düşüş olduğu ifade ediliyor. Gölün büyük bölümünde suların çekilmesi ve geçmiş yıllarda su bulunan …

Muhittin Böcek’in gelini gözaltına alındı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Almanya’dan dönen gelini Zuhal Böcek, ‘suçtan kaynaklanan mal varlığının değerinin aklanması’ iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

Önüne geleni böyle kandırdı: 6 yılda 120’den fazla uçuşta bedavaya gitti

ABD’de yaşanan şaşırtıcı bir olayda Tiron Alexander isimli kişinin yaklaşık 6 yıl boyunca sahte kabin memuru kimliğiyle 120’den fazla ücretsiz uçuş yaptığı ortaya çıktı.

Orman yangınları: 33 ilde 21 kişi tutuklandı

Adalet Bakanı Tunç, 33 ilde 26 Haziran’dan bu yana yangınlarla ilgili sürdürülen adli soruşturmalarda hakkında işlem yapılan 97 şüpheliden 21’inin tutuklandığını 47’si hakkında adli kontrol kararı verildiğini açıkladı.